Neler yeni
xentr_blue_bg_color
xentr_red_bg_color
xentr_green_bg_color
xentr_orange_bg_color
xentr_voilet_bg_color
xentr_slate_bg_color
xentr_dark_bg_color

Periscope Nedir? Periscope kullanımı

mertsevinc

Forum Üyesi
Katılım
11 Şub 2020
Mesajlar
55
Tepkime puanı
3
Konum
Antalya
Periscope Nedir?
Periscope
, Twitter’ın internet üzerinden canlı yayın yapmasını sağlayan sosyal bir platform olarak karşımıza çıkıyor. Periscope üzerinden yapılan canlı yayınlar tüm kullanıcılar tarafından izlenebilmekte.

Periscope Nasıl Kullanılır?
Periscope
uygulamasını kullanmak için ilk önce Twitter hesabınızın olması gerekiyor. Twitter ile Periscope‘a giriş yaptıktan sonra uygulamayı kullanmaya başlayıp canlı yayınlar yapabilirsiniz.
Periscope ile Canlı Yayın Nasıl Yapılır?
Periscope
üzerinden canlı yayın yapmak için, uygulamanın alt bölümünde bulunan kamera simgesine tıklamanız gerekiyor.
Bu bölüme tıkladıktan sonra canlı yayınınızın gizli olup olmayacağını, konumun bildirilip bildirilmeyeceğini ve Twitter ile paylaşılıp paylaşılmayacağını seçip “Start Broadcast”e tıklayıp canlı yayına başlayabilirsiniz.
Periscope uygulamasının ayarlar bölümündeki Autosave ya da otomatik kayıt seçeneği ile de, canlı yayınlarınızı telefonunuza kolayca kaydedebilirsiniz.


Periscope takipçilerinizi yönetin
Periscope
yine Twitter gibi takipçi üzerine kurulu bir sistem. Periscope’ta istediğiniz kişiyi takip edebilir, engelleyebilir ve takipçileriniz canlı yayına başladığında bildirim almanızı sağlayabilirsiniz. Canlı yayınlarda kullanıcılardan anlık mesaj alabilir ve etkileşimde bulunabilirsiniz.
iOS için Periscope’u burdan ve Android için Periscope’u buradan ücretsiz indirebilirsiniz.
Eğer Periscope hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız, aşağıdaki bağlantıdan Periscope ipuçları ve hileleri makalesini okuyabilirsiniz.

Önceleri sadece mobil uygulama delileri bilirdi ama artık neredeyse bilmeyen yoktur Periscope programını. Gün geçmiyor ki farklı bir olayla gündeme düşmesin. Kız düşürme çabaları uğruna son çare olarak kullanan yakışıklılar, tutuklanmadan önce canlı yayın yapan gazeteciler, canlı yayında takipçilerine striptiz yapan mankenimsiler (hayır izlemedim ne alakası var), kamera-mikrofon düzeneğini kullanamayacak kadar hızlı gelişen olaylarda canlı yayın için kullanan muhabirler, vs. vs.

Peki herkesin kendi amacı doğrultusunda kullandığı bu Periscope’u yaratan genç kimdir? Nasıl böyle bir düşünce aklına gelmiştir ve nasıl bir anda patlama yaşamıştır?

Periscope’un kurucusu kimdir?

Öyle Steve Jobs gibi, Bill Gates gibi bilgisayar dehaları ya da Microsoft, Facebook, Apple gibi büyük kuruluşlar aklınıza gelmesin. Periscope’u piyasaya süren kişi olan Kayvon Beykpour; Periscope’u yazdığı sırada Amerika’da bir öğrenciydi. Hem de 1988 doğumlu, bugün bile henüz 27 yaşında.

5b3544f09801fd2b008b478c-1920-960-326x163.jpg


Aslen İranlı olan Beykpour; Amerika’da Stanford Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği okurken mobil uygulamalara ilgi duymaya başlamıştır. Zaten o yıllarda mükemmel bir çıkış yakalayan mobil sektöründeki fırsatı çok iyi değerlendiren Beykpour’un; Periscope öncesinde de bu konuda bir temeli vardı yani..

Kayvon Beykpour iyi bir bilgisayar mühendisi olmasının yanı sıra iyi de bir girişimcidir. Bu konudaki hevesini ve azmini de henüz öğrenciyken kurduğu Terriblyclever Design adlı şirket ıspatlar. Öğrencilik döneminde arkadaşıyla beraber orta halli bir şekilde bu şirket bünyesinde iş yapmaya çalışan Beykpour; 2009 yılında bu şirketi Blackboard Inc. adlı başka bir şirkete satarak daha büyük bir yapının parçası olmayı tercih etmiş ve 2010’daki mezuniyetinden sonra da 3 yıl Blackboard Inc.’de çalışmıştır.

Seyahat isteği kariyerine ağır basıyor…

Hep sevmişimdir böyle insanları…:) 2013 yılında Kayvon Beykpour; sahip olduğu donanıma ve taşıdığı cevhere bakmaksızın çalıştığı işi bırakmış ve seyahat etmeye başlamaya karar vermiştir. Anlaşılan Beykpour; yazılım yeteneklerinin dünyayı ve doğayı keşfetme isteğini örtmesini engelleyebilen nadir bilgisayarcılardan…

Dünyayı durmadan gezmeye başlıyor Beykpour. Ukrayna, Bergama, ABD, daha birçok yer; Taa ki o ampul kafasında yanana dek.

Gezi olayları Beykpour’u Periscope’u tasarlamaya sevk etti (mi?)

İşi bıraktığından beri umarsızca hayallerini bir bir gerçekleştiren Beykpour seyahat listesine Türkiye’yi eklemiştir. Ama tam Türkiye’yi ziyaret ettiği sıralar; Gezi Olayları’nın patlak verdiği zamandır. Yani medyada yer alan bilgilere göre Beykpour olayların bizzat içinde bulunmuş ve gözlemlemiş bir kişidir.

Peki; yaşadığınız anı canlı olarak aktarabileceğiniz böylesi bir program fikri Beykpour’un aklına gerçekten de Gezi Olayları vesilesiyle mi gelmiştir? Bu konu bir muammadır. Şöyle ki; Kayvon Beykpour’un herhangi bir demecinde veya açıklamasında Gezi Olayları’na dair bir atıf bulunmamaktadır. (Doğal olarak) Türkiye’de o olayların ortasındayken; önceden kaba taslak bir hayal olan fikrinin zamanla “TV personelinin yetişemeyeceği, anlık yakalanması gereken olayları akıllı telefonu olan herkesin yakalayabilmesi ve görüntüleyebilmesi” gibi bir şekle oturmuş olabilir. Peri Bacaları’nı gezerkenki ruh haline göre protestoların arasında bulunduğu zamanki ruh halinin böyle bir ilham vermesi daha olasıdır. Ama şurası da kesindir ki; Beykpour gibi akıllı ve keskin görüşlü bir girişimci Gezi değil de başka bir protesto ile karşılaşsaydı bu Periscope fikri yine aklına gelirdi. Yani mesele Gezidekilerin kaşı gözü değil değerli okurlar…:)) Bizler bu konuyu Türk basınının biraz da prim yapma çabalarına ve “Abi Kızılderililer de Türkmüş” şeklinde her şeyin altında kendinden pay arayan zihniyete bağlıyoruz.

Resmi reklam ve pazarlama yönlerine bakacak olursak Periscope; “Bir resim bin kelimeye değer olabilir, ama canlı bir video seni alıp o ana götürür” düşüncesinden hareketle “kelimelerle veya resimlerle yaşatılamayacak olan anı yaşama hissinin verilmesi” şeklinde kullanıcıya sunulmuştur. Beykpour’un verdiği örneği verirsek: Kapadokya’da bir balondayken gün doğumunun resmini çekmek yerine an be an kaydetmek. Hem de bunu video kamera ile değil; saniye saniye çeken kişinin o anki hisleri eşliğinde; izleyiciye de olayın tam o sırada gerçekleşmekte olduğu hissettirilerek..

Bugün Periscope kimin?

2014 yılında Kayvon Beykpour ve arkadaşı Joseph Bernstein tarafından tasarlanmaya başlanan Periscope
; çeşitli yazılım firmalarından aldığı 1.5 milyon dolarlık yatırımla piyasaya sürüldükten sonra kısa zamanda bir çıkış yakalar ve indirme sayısı artar. Bu başarılı çıkış Twitter CEO’su Dick Costolo’nun da dikkatini çeker. Basın kaynaklarına göre ise Beykpour ile Costolo; ABD’de siyahi bir gencin öldürülmesi üzerine gerçekleşen Ferguson Eylemleri’nde tanışırlar. Yine eylem yine eylem…:)

Öyle ya da böyle; Beykpour Periscope’un kullanım ve yayınlama haklarını Twitter’a devrederek sadece programın geliştirilmesi için çalışmaya başlamıştır. Yani; Periscope’un sahibi Twitter’dır.

En önemlisi de değerli okurlar; efsanelere göre bu telif alımı 100 milyon dolara gerçekleşmiştir. Bu olay; içinde bulunduğu şartlara ve konuma bakmaksızın sevdiği işi yapan ve hayallerinin peşinden giden insanların doğru yolda olduklarının sadece bir ıspatıdır. 100 milyonu bırakın; 1 milyona satılmış olsa da yine aynı durum geçerlidir
 
Üst Alt